De vissers die niet thuiskwamen

“Komen ze er bijna aan mem? Zie je al wat?” “Nee jongen, nog niet, maar het kan niet lang meer duren.”
Maar de vrouwen en kinderen van Paesens-Moddergat wachtten tevergeefs.
17 schepen met 83 vissers kwamen om in de nacht van 5 op 6 maart 1883.
Het hele dorp huilde.

Eigenlijk was het veel te vroeg in het voorjaar om uit te varen. Maar de voorraden raakten op en als er niet gevist werd, waren er geen inkomsten. Het ogenschijnlijk rustige voorjaarsweer lonkte. Dus vertrokken 22 schepen begin maart 1883 richting zee. Al de tweede nacht overviel één van de zwaarste voorjaarsstormen ooit de vissersvloot van Paesens-Moddergat. In de ijskoude golven van de zee, ten noorden van de Waddeneilanden, kwamen 83 vissers om. De jongste was nog maar 12 jaar oud, de oudste 71. Het hele dorp huilde, want er was geen familie waar niet een dode te betreuren viel. 

Alleen de 31-jarige Gerben Basteleur overleefde de ramp. Zijn oom Kornelis Visser overleefde het in eerste instantie ook, maar Gerben moest toezien hoe hij door uitputting tenslotte toch verdronk. Gerben werd door de eilanders van Schiermonnikoog meer dood dan levend aangetroffen. Korte tijd na de ramp moest Gerben alweer de zee op, want er moest geld verdiend worden. Uitgerekend hij haalde tijdens het vissen het lijk van zijn broer Jan op. Dat durfde Gerben pas te vertellen nadat hij alle vis uit de vangst had verkocht. Want het dorp, dat had de inkomsten zó hard nodig.

In Paesens-Moddergat zie je langs de zeedijk nog veel van de kleine vissershuisjes tegen de dijk aan, waar je zo het wad op loopt. Museum ’t Fiskerhúske vind je daar ook.

Tegenover het museum op de zeedijk staat het monument ter nagedachtenis aan de 83 vissers die omkwamen bij de stormramp.

Museum ’t Fiskershúske
Fiskerspaad 4-8a, Moddergat
Voorjaarsvakantie t/m herfstvakantie ma-za 10.00-17.00
Juli en augustus ook op zondag 13.00-17.00