Er op uit met de kids!

Varen met Freek 
In de Alde Feanen kun je echt van alles doen en ontdekken. Ga met je ouders varen en volg met de smartphone de Freek Vonk-route. Of wordt zelf de nieuwe Freek en ontdek de natuur.  

Slootje springen 
In Friesland doen we dat nog steeds: met of zonder polsstok. En waarschijnlijk hebben je ouders ook nog wel eens slootje gesprongen. Maar kans is groot dat dat heel lang geleden is, net als vliegeren of dijkrollen. Hoog tijd om ze weer eens uit te dagen!  

Op www.eropuitinfriesland.nl/ slootjespringen hebben we een paar goede spots voor je op een rijtje gezet.

Van Waterlabyrinth tot fantastische boomhut! 
Moet je wel eens met je ouders mee tuinen kijken? Saai? Dan ken je Vijversburg nog niet. Ga op een vlot door het waterlabyrinth of ontdek het park vanuit de bijzondere boomhut. En de rest? Ontdek maar lekker zelf! 
En voor je ouders: het is echt leerzaam 😉 

Lopen over de zee 
Echt waar, als je gaat wadlopen, loop je letterlijk over de bodem van de zee. Dat is soms gewoon droog, maar soms ook lekker modderig. Je kunt op diverse plekken Wadlopen, zoals bij het Wadloopcentrum Pieterburen. Zij kennen de weg en weten precies wanneer het waar eb is. 

 

Ot en Sien?  
2 kids van lang geleden, misschien hebben je ouders de boekjes gelezen. Je kunt ze leren kennen in het Ot en Sienmuseum. 

Maar er is zoveel meer te ontdekken in de musea van Noordoost Friesland; kijk eens wat de museumkinderen Mark en Ant allemaal beleven en doe de spelletjes in ieder museum.  

Plons! 
Friesland staat bekend om al het water. En die Friezen weten hoeveel lol je daarmee kunt hebben! Bootjevaren, vlotbouwen, polsstokspringen, suppen, kanoën, skûtsjesilen, zeilen; je kunt het zo gek niet bedenken of ze doen het.  

We hebben wat watertips voor je op een rijtje gezet, zoals het Pettebosk, Bergumermeer en de Leijen. En bij minder goed weer: ga lekker zwemmen bij Jonas en de Walvis! Je vindt het allemaal op www.eropuitinfriesland.nl/ water 

Over vriendschap en braken 
Lees mee over het avontuur dat Femke beleeft met een bijzondere vlasbloem. En leer dat braken niet vies is, het is het breken van het vlas! Van de vlasbloem maak je misschien wel de stoerste stof maakt die er bestaat. In het Braakhok ontdek je alles!  

Lezen: “De magische vlasbloem” – Klasina van der Werff & Hanna Terpstra 

Ontdekken: Vlasmuseum het Braakhok, de Vlasroute en meer 

Vlieger!  
Het is zo gaaf, samen vliegeren. En wij hebben alle ruimte om ze lekker de lucht in te laten gaan.  

Jutten 
Pak een tas (of 2!) en ga het wad op. Jutten is zoeken en vinden op het wad. Je helpt de natuur en de dieren door plastic en andere troep mee te nemen en verder vind je natuurlijk prachtige schelpen en soms een andere schat! Wedden dat je ouders mee willen?  

Beestenboel 
Niet achteroverleunen, maar lekker zelf doen: in Sanjesfertier ontdek je dieren en speel je de hele dag!   

 

 

Jungle
In het Hossebos en de andere speelbossen ga je zelf op expeditie; gewoon in onze eigen natuur. 

Wedstrijd: maak een vlog en win! 
Maak jij een vette vlog over iets dat je bij ons in het Land van Friesland doet? Stuur op en win mooie prijzen.  

Iedere maand maak je kans op de maandprijs: < toegangskaartjes?>. In oktober wordt uit alle inzendingen het beste vlog gekozen. Is dat jouw vlog? Dan win je een feestje voor jou en 5 vrienden (of natuurlijk je familie, dat mag ook) ter waarde van € 100,-. Op www.eropuitinfriesland.nl/vlogwedstrijd lees je alles over de wedstrijd, zoals de opdracht, de prijzen en de regels.

Detectivebureau 
Ontdek samen met Detectivebureau Altijd Raak wat de raadsels zijn bij bijzondere routes op het wad. De boekjes zijn uitgegeven door AltijdWadpad en kun je gratis halen bij de infopunten! 

Zoek het zelf uit 
Er is zoveel te doen, dus kijk ook vooral op www.eropuitinfriesland.nl/kids