Er op uit met de kids!

Varen met Freek 
In de Alde Feanen kun je echt van alles doen en ontdekken. Ga met je ouders varen en volg met de smartphone de Freek Vonk-route. Of wordt zelf de nieuwe Freek en ontdek de natuur.  

It kin net!
In Friesland doen we dat nog steeds: met of zonder polsstok. En waarschijnlijk hebben je ouders ook nog wel eens slootje gesprongen. Maar kans is groot dat dat heel lang geleden is, net als vliegeren of dijkrollen. Hoog tijd om ze weer eens uit te dagen!

Op www.eropuitinfriesland.nl/ slootjespringen hebben we een paar goede spots voor je op een rijtje gezet. Zelf doen? Ga naar de fierljeppolder in Noardburgum en bezoek ook meteen even het museum.

Van Waterlabyrinth tot fantastische boomhut! 
Moet je wel eens met je ouders mee tuinen kijken? Saai? Dan ken je Park Vijversburg in Tytsjerk nog niet. Ga op een vlot door het waterlabyrinth of ontdek het park vanuit de bijzondere boomhut. En de rest? Ontdek maar lekker zelf! 
En voor je ouders: het is echt leerzaam 😉 

Foto Marja Riedstra

 

Lopen over de zee 
Echt waar, als je gaat wadlopen, loop je letterlijk over de bodem van de zee. Dat is soms gewoon droog, maar soms ook lekker modderig. Je kunt op diverse plekken wadlopen, zoals bij het Wadloopcentrum Pieterburen in Lauwersoog. Zij kennen de weg en weten precies wanneer het waar eb is. 

Apenkooien
Van obstakel naar obstakel. Hup de glijbaan af zo de ballenbak in. Lekker de hele dag spelen kan bij de Seedykstertoer in Marrum, Esonstad in Oostmahorn en Jonas en de Walvis in Sumar. De laatste twee hebben ook nog een overdekt zwembad!

Buitenspelen
De junglebrug, een spinnenwebnet en een waterspiraal trotseren kan in Speelbos Hossebos in Drogeham. Of lekker met de blote voeten door de natuur banjeren op het Blotevoetenpad in Opende. Buiten spelen is altijd feest!

Kleine kikker en kaboutertjes
Haal een rugzakje of knapzak op in één van de bezoekerscentra en ontdek meer over de natuur en onderwaterdiertjes. Leuk: het Kikkerpad vanuit Bezoekerscentrum Nationaal Park De Alde Feanen of het Kabouterpad vanuit Activiteitencentrum Lauwersnest in Nationaal Park Lauwersmeer.

Bezoek ook Kweldercentrum Noarderleech en Waddenbelevingscentrum De Noordhoren en leer meer over het waddengebied.

Foto: Fonger de Vlas

Over vriendschap en braken 
Lees mee over het avontuur dat Femke beleeft met een bijzondere vlasbloem. En leer dat braken niet vies is, het is het breken van het vlas! Van de vlasbloem maak je misschien wel de stoerste stof die er bestaat. In het Braakhok ontdek je alles!  

Lezen: “De magische vlasbloem” – Klasina van der Werff & Hanna Terpstra
Ontdekken: Vlasmuseum het Braakhok, de Vlasroute en meer 

Jutten 
Pak een tas (of 2!) en ga het wad op. Jutten is zoeken en vinden op het wad. Je helpt de natuur en de dieren door plastic en andere troep mee te nemen en verder vind je natuurlijk prachtige schelpen en soms een andere schat! Wedden dat je ouders mee willen?  

Beestenboel 
Niet achteroverleunen, maar lekker zelf doen: in Sanjesfertier in Feanwâlden ontdek je dieren en speel je de hele dag binnen én buiten!   

Wedstrijd: maak een vlog en win! 
Maak jij een vette vlog over iets dat je bij ons in het Land van Friesland doet? Stuur op en win mooie prijzen.  

Op www.eropuitinfriesland.nl/ vlogwedstrijd lees je alles over de wedstrijd, zoals de opdracht, de prijzen en de regels.

Pak je laarzen!
Ga ook eens van de verharde weg af en ga écht de natuur in. Laarzen aan en wandel 5 kilometer dwars door de weilanden over een Laarzenpad. Dit kan op vier plekken: Bootsma’s Poel in Twijzel, De Houtwiel in Broeksterwâld, Mem Wedmanpaed in Buitenpost en Het Kroesepaed in Rottevalle.

Spetter pieter pater
Ontdek spelenderwijs de kracht van het water en leer hoe watersystemen werken door samenwerking. Waterspeelplaatsen zijn er in Eastermar, Lauwersoog, Earnewâld en Rottevalle. Neem ook meteen even een bezoekje aan het strand!