“Hier begint waar alles ophoudt”

“Dit kluizenaarshuisje in het Veenklooster bos, daar was ik als jongetje van een jaar of tien eens. We waren met de boswachter mee. Die vertelde zulke spookverhalen over de heremiet, de kluizenaar in dit huisje, om báng van te worden. Het heeft veel indruk gemaakt. Het echte verhaal heb ik eigenlijk nooit geweten. Ik ben er ook nooit weer geweest, hoewel we hier veel in de buurt waren.

Van Dokkum tot De Westereen en alles wat daar tussenin ligt, daar liggen mijn roots. Daar heeft mijn jeugd zich afgespeeld en daar kom ik altijd weer terug. Het is niet alleen de plek waar voor mij alles begon, het is ook het begin van waar alles ophoudt.

” Hier heb je nog de rust van waaruit   je opnieuw kunt beginnen. Een uniek stukje Europa, zo direct aan de Waddenzee.”

Misschien ben ik ook wel die kluizenaar, in dat huisje. Of juist een muziektovenaar, daar zittend op die boomstam, nieuwe dingen aan het creëren. In het Veenklooster bos, op een plek waar alles lijkt op te houden, en daardoor juist opnieuw begint.”

EROPUIT

Het Veenklooster bos is het park rondom Fogelsanghstate. In het park vind je een driewegbrug, een ijskelder, het huisje met daarin de heremiet, enkele vijvers en het theehuis op de zogenaamde modderberg. Langs de Keningswei kun je parkeren en wandel je zo het bos in.