“Ik was vroeger altijd buiten”

Zangeres Elske DeWall
Woont in Leeuwarden
Groeide op in Veenwouden

“In mijn herinnering lag er bij ons elke winter ijs en konden we wekenlang schaatsen. We stapten in het haventje in ons dorp Veenwouden op en dan schaatsten we naar it Bûtenfjild. Ook in de zomer waren we daar veel. Op de fiets of met een bootje door het natuurgebied, of wandelend de weilanden in met een vriendinnetje. Dan waren we zo uren weg. Hutten bouwen konden we ook als de beste. Ik was heel veel buiten vroeger, ik heb er goede herinneringen aan.

In mijn latere jeugd ging ik naar de middelbare school in Buitenpost. Dat was 17 kilometer fietsen. Met de groep fietsten we dan de route langs De Westereen en Kollumerzwaag. Maar als ik alleen moest fietsen, ging ik liever langs Kûkherne en Egypte, dwars door de natuur. Dan was er wat te zien onderweg. Paarden van dichtbij en schapen over de weg; ik ben zelfs nog eens van de fiets gesprongen om een

schaap in onmacht te helpen weer rechtop komen te staan. Dat zou ik nu zo weer doen trouwens.

Mijn zoontje Herre is nu 4, en ook gek op beestjes en de natuur. Net zoals mijn ouders er vroeger met mij en mijn zus op uit gingen, neem ik hem nu graag mee de natuur in. Soms is hij het die mij weer even laat zien hoe mooi de natuur is. Als de blaadjes weer aan de bomen komen, als de zon mooi schijnt, of de natuur mooie kleuren laat zien. “Sjoch mem” (“Kijk, mama”), is het dan. Natuurlijk leer ik hem ook het schaatsen. Vorig jaar nam ik hem mee naar het haventje in Veenwouden, daar waar ik het ook leerde. Dat vond hij eerst een beetje spannend, maar al gauw ging het goed en genoot hij er net zo van als ik.”

www.eropuitinfriesland.nl/elske