In de wouden

Nationaal Landschap Noardlike Fryske Wâlden is een bezoek meer dan waard.

Het eeuwenoude, smûke (knusse) coulisselandschap is het grootste aaneengesloten elzensingelgebied van Europa. Het ligt tussen Dokkum en Drachten en van Leeuwarden tot aan de grens van Groningen. Dit besloten gebied heeft unieke flora en fauna en een bijzonder grote biodiversiteit. Boeren en particulieren zorgen voor het behoud van dit bijzondere landschap en de boerenlandvogels zoals de grutto en de gekraagde roodstaart.

Noordoost-Friesland is een streek waar mensen elkaar gedag zeggen en het boerenleven aan je voorbij trekt. Boeren werken hier al decennia met het landschap en de natuur. Hun koeien grazen op klein percelen tussen de boomwallen en elzensingels. Inwoners vertellen bezoekers graag over de specifieke kenmerken van dit prachtige gebied.

Het coulisselandschap vormt een bijzonder decor voor een wandeling in de luwte. Ontdek het hart van het Nationaal Landschap via één van de routes van het 165 kilometer lange Streekpad Noardlike Fryske Wâlden van Wandelnet. Start bijvoorbeeld voor route 21 bij de ijsbaan in Eastermar en loop over zandpaden en langs authentieke boerderijen waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. Via route 14 ontdek je de historie van Fogelsanghstate en het Veenkloosterbos.

Kijk voor de route op www.eropuitinfriesland.nl/streekpad.