Inspiratie doen

 

Op bezoek bij een dandy 
Age Looxma Ypeij erft het prachtige Vijversburg in Tytsjerk van zijn ouders. Age was een echte dandy in zijn jonge jaren, maar er kwam geen opvolging. Maar flaneren en ontdekken kan nog altijd, door tuinen van toen en nu; allen van de hand van beroemde ontwerpers 

Nog meer Friese paleisjes? Bezoek dan ook eens Fogelsanghstate in Veenklooster en de prachtige tuinen aangelegd door Roodbaard. Kijk voor andere Staten en Stinzen hier.

Meest noordelijkste stad
Bezoek de meest noordelijkste stad van Nederland: Dokkum. Bekend om Bonifatius, keerpunt van de Elfstedentocht en de vroegere admiraliteit. Typerend is het oude stadshuis op de Zijl. Boek een stadswandeling bij Museum Dokkum om de stad te verkennen en shop bij de leukste winkeltjes!

Leuk weetje:
Om 21.50 uur luiden er klokken in de stad. Het herinnert aan vroeger, aan het sluiten van de ingangen van de stadswallen (bolwerken) om stipt 22.00 uur. Om de traditie in ere te houden, luiden ze nog altijd de klok.

Operaspektakel aan het Wad
Een mooiere locatie voor een opera kun je je niet wensen: aan het wad, in de buitenlucht! Een uniek spektakel in het tweelingdorp Paesens-Moddergat. En bij mooi weer uitzicht op Ameland en Schiermonnikoog, wat wil je nog meer! Vanaf 18 september 2020 (UITGESTELD) beleef je het verhaal van Peter Grimes over verlies en verraad in een kleine vissersgemeenschap. En waar kan dat beter dan op deze locatie. Houd deze website in de gaten wanneer het wordt uitgevoerd.

Fotograaf Jeroen Horsthuis

Wadvistochten
Wie Lauwersoog bezoekt pakt meteen even een visje mee. Maar je kunt ze ook zelf vangen! MS Tender vertrekt elke dag vanuit Lauwersoog om te sportvissen op o.a. kabeljauw en makreel. Of ga mee met ’t Ailand en zoek mosselen en oesters.

Ambacht
Waar vandaag de dag alles wordt overgenomen door machines en robots vind je in de regio nog handwerk terug. Klompenmakerij Scherjon in Noardburgum maakt elke dag nog klompen. Bezoek het museum en neem meteen een kijkje in de werkkamer. Leuk voor kinderen: schilder je eigen klomp! Of ga naar Katoendrukkerij De Kleine Lijn in Blije, hier worden nog op ambachtelijke wijze stoffen met de hand bedrukt.

Wil je meer weten wat voor werk ze hier vroeger allemaal uitvoerden? Bezoek dan Vlasmuseum ’t Braakhok in Ee (en rijd de Vlasroute), ’t Skûtsjemuseum in Earnewâld, De Koren-, pel- en houtzaagmolen De Zwaluw in Burdaard of de Feanster Molen in Surhuisterveen.

Alle musea op een rij vind je hier.

Reviews
Benieuwd wat anderen van ons gebied vinden en welke tips ze geven waar je écht naartoe moet gaan? Lees dan de blogs ‘Beleef de Wadden met al je zintuigen’ van Vakantaseren, ‘Een weekend in Nationaal Park De Alde Feanen met kinderen’ van Gezin op Reis en ‘5x doen in de Friese Wouden’ van Lifelicious. Je vindt meerdere blogs hier.

Verhalen 
Rond een vuurtje, via een fiets-of wandelroute of gewoon in je luie stoel: verhalen verbinden. De grootste verzameling volksverhalen van Nederland vind je in Eastermar; Dam Jaarsma verzamelde er maar liefst 17.000! Bezoek de verhalenkamer en ga er lekker voor zitten. 

Cultureel erfgoed
Verschillende dorpen en de stad Dokkum zijn beschermd dorpsgezicht. Door hun cultuurhistorische waarde behouden de dorpen hun schoonheid. Via de route Waddentour ontdek je de vier beschermde dorpen van Ee, Holwerd, Metslawier en Paesens-Moddergat.

Rennen, vliegen, klimmen, vallen en weer opstaan: op Aventoer. 
Waag je in het avontuurlijke klimpark of ontdek een van de vele andere unieke activiteiten bij Aventoer

 

Da’s andere koffie – Waldpyken 
De Waldpyk, de geuzennaam voor de trotse bewoner van de Friese wouden. Eigenzinnig, vindingrijk en onverzettelijk. Goede eigenschappen waarmee ze rond 1800 maar mooi de Sukerei-productie opzetten: het alternatief voor de dure koffie. En bouwden ze hun “Waldhuskes” en “Spitketen”. Kijk eens bij “de Sukerei” of “de Spitkeet” voor een tripje naar toen. Ook in de andere musea in de regio leer je veel over hoe ze vroeger leefden. Bezoek bijvoorbeeld het Kollumer museum, Kokelhûs Jan en Sjut in Earnewâld of het Simke Kloostermanhûs in Twijzel. Alle musea vind je hier.

Pingo – cadeautje uit de ijstijd 
Je ziet ze bijna niet en toch zijn er zo’n 300 te vinden in dit gebied; cirkelvormige kraters die we te danken hebben aan de IJstijd. Je kunt er prima in vissen. Vind je er eentje? Vraag dan de boer om toestemming zodat je over zijn erf bij de pingo kunt komen. Vissen kan ook aan het Prinses Margrietkanaal of vanaf de vele vissteigers. Meer weten over de IJstijd? Bezoek dan het IJstijdenmuseum in Buitenpost.

Landen in Klein Tibet 
Een bosje in het open Friese Waddenlandschap bij Hantum herbergt een Stoepa: een prachtig Boeddhistisch centrum. Open om te verstillen, bekijken of retraite voor iedereen. En ondanks vele duizenden bezoekers per jaar, kun je in alle rust de prachtige bouwwerken bekijken en de rondgang maken.

Elke zondag feest
In Earnewâld is er van mei t/m september elke zondagmiddag een activiteit. Doe jij mee met suppen? Of durf je de wedstrijd klompkesilen aan? Bezoek dan het watersportdorp midden in Nationaal Park De Alde Feanen.

Avonturen van de admiraliteit 
In het tweede weekend van september is Dokkum weer het decor van het maritieme festival van Nederland. De Admiraliteitsdagen. Dompel onder in de historie en geniet van optredens en meer. Te mooi om te missen! Bezoek ook de andere grote evenementen in de regio: Skûtsjesilen in Earnewâld, Wielerronde in Surhuisterveen, de verschillende Concours Hippique’s en Dickens kerstfair in Dokkum. Kijk voor alle evenementen in de kalender.

Pitchen en putten
Denk je groter dan midgetgolf en kleiner dan het ‘echte’ golfen, dan sta je op de Pitch & Putt baan van Esonstad. Versla jij je medereizigers na 18 holes? Of wil je nog sportiever? Ook footgolf is mogelijk.

Kloosters
Nabij Rinsumageast stond eens het grote klooster Klaarkamp, dat werd gesticht rond 1165. Het was het eerste klooster in Noord-Nederland. De grachten aan de Birdaarderstraatweg bij Sibrandahûs geven nog de omtrek van het klooster aan. Hier is ook een steen te vinden met het Latijnse opschrift ‘Terar Dvm Prosim’ (= ik moge verteren, als ik maar nuttig ben). Er huisden tientallen koormonniken en honderden lekebroeders. Kloosterkapel Sibrandahûs en De Schierstins in Feanwâlden waren uithoven. Deze gebouwen bestaan nog wel.

Ontdek de geschiedenis in Museum Klooster Claercamp in Rinsumageast, De Schierstins in Feanwâlden en loop het Kloosterpad 1453 tussen Dokkum en Drachten en het Bonifatius kloosterpad (door heel Friesland).

Tips
Weten waar de leukste strandjes zijn? Wil je inspiratie voor restaurants met lokale streekproducten? Of waar je kindvriendelijke restaurants vindt? Of de beste tentjes voor een high tea? Laat je inspireren op onze blog pagina.

Welkom!
Weten waar je nou hét landingsplekje van de regio vindt? Of wat het unieke is aan dit landschap en hoe het überhaupt is ontstaan? Vraag het je gastheer, want ondernemers in en rondom Nationaal Landschap Noardlike Fryske Wâlden, Nationaal Park Lauwersmeer en Nationaal Park De Alde Feanen hebben de cursus ‘gastheerschap’ gevolgd. Je herkent ze aan het gevelbordje aan de deur.

 

Brave Hendrik en Gewone Barbara  
Geneeskrachtige kruiden zijn het en zij maken onderdeel uit van de unieke botanische collectie – en winkel!-  van De Kruidhof in Buitenpost. Met speel- en laarzenservice voor kinderen. 

Niks 
Experts geven aan dat we te weinig lummelen, lanterfanten, niets doen. En dat dat leidt tot ziektes als burn-out. Maar het is ook gewoon lekker, even echt landen en je batterij opladen. Wij hebben veel plekken waar je niets kunt doen en er is zelfs een Lanterfanterfestival! Voor inspiratie kijk op deze pagina.

Vroeemmmm: TukTuk 
Kom tukken en ontdek het prachtige Lauwersmeergebied. Deze Italiaanse eye catchers zijn hilarisch.Lol gegarandeerd, een unieke belevenis. Met de TukTuk toer je vanuit Lauwersoog relaxed eens op een andere manier.  

9 meter boven NAP 
Een kerkje met een “streekje” huizen: in 5000 voor Christus ontstond deze hoogste terp van Nederland in Hegebeintum. Een piek in het landschap vol geschiedenis. De huidige kerk dateert van 1200 en heeft een schilderachtig interieur dat tevens decor vormt voor trouwerijen. Slapen “op” Hegebeintum? Dat kan! 

Kijk ook eens rond in het Bezoekerscentrum! (2020 helaas gesloten ivm verbouwing)

Iconen Elfstedentocht 
Wie herinnert het zich niet: de mensenmassa op en rondom het bruggetje van Bartlehiem. Het is het mooiste punt tijdens de Elfstedentocht omdat de schaatsers hier twee keer langskomen: 1e keer richting ‘de Hel van het Noorden’ naar Dokkum en 2e keer richting de finish op de Bonkevaart.

Bekijk ook:
-Het keerpunt in Dokkum op de Zijl,
-De Tegelsbrug ‘It Sil Hêve’ (mét foto van W.A. van Buren) in Gytsjerk en
-De finish op de Bonkevaart in Leeuwarden.

Theaterkerk
Al een keer in een theaterkerk geweest? Bezoek Theaterkerk Nes voor theatervoorstellingen, lezingen of concerten.

Knooppunten
Wist je dat Friesland de beste fietsprovincie is? Dus pak je fiets en ga op pad! Door middel van het knooppuntennetwerk (fiets én wandel) stippel je zelf je rondje uit. Fietsen huren kan onder andere bij Hollema in Earnewâld. Routes vind je hier.

Fotograaf Fonger de Vlas

Stins
Nederland telt nog een aantal prachtige burchten, kastelen en landgoederen. Maar hun voorlopers – in Friesland de stinsen – zijn bijna allemaal verdwenen of ingekapseld door andere bouwwerken. Op enkele na dan, zoals de rond 1300 gebouwde Schierstins in Feanwâlden.

Varen 
Een middagje varen voelt als vakantie! Boek eens een sloep, zeilboot of bootje (of sup, kano, waterfiets…) 

Een paar tips: van Jachthaven t Eibertsnest, Elektrosloep Burdaard, Alde Feanen verhuurVerhuurbedrijf Hollema en Camping het Wiid vind je elders in het blad de informatie. Kijk je liever? Dat kan op heel veel plekken, waaronder bij het Skutsje in Earnewâld. 

Teletijdmachine 
Met de MeAR app kun je tijdens een wandeling door Ferwert en Hegebeintum kennis maken met hoe het er vroeger aan toe ging. Door middel van Augmented Reality komt de geschiedenis tot leven op de plekken waar deze ontstaan is. De twee terpendorpjes zitten vol met verhalen om te vertellen op het gebied van cultuur en historie. Onderweg kom je ook 3D modellen tegen en filmpjes over het prachtige gebied.