Inspiratie doen

 

Op bezoek bij een dandy 
Age Looxma Ypeij erft het prachtige Vijversburg in Tytsjerk van zijn ouders. Age was een echte dandy in zijn jonge jaren, maar er kwam geen opvolging. Maar flaneren en ontdekken kan nog altijd, door tuinen van toen en nu; allen van de hand van beroemde ontwerpers 

Nog meer Friese paleisjes? Kijk ook eens bij de Schierstins en andere staten en stinzen.  

Met modder gooien 
Er in lopen, er mee boetseren, schoonmaken, van proeven of gewoon naar staren; ga mee op excursie en ontdek de klei, groenten en andere schatten van de Waddenzee. Of trek je eigen plan aan de kust. 

Avonturen van de admiraliteit 
In het tweede weekend van september is Dokkum weer het decor van het maritieme festival van Nederland. Dompel onder in de historie en geniet van optredens en meer. Te mooi om te missen! 

It kin net! 
Hoe lang is het geleden dat je slootje hebt gesprongen? Dat kan met een fierljep, maar natuurlijk ook gewoon van kant tot kant. Niet leuk? Altijd blijkt weer dat het een groot feest is, zowel als je de overkant haalt, als wanneer je in de sloot belandt. No guts no glory 😉 

Toch liever kijken? Bezoek dan een van de Fierljepkampioenschappen in de regio.  

Evenementenkalender 
Weten wat er te doen is tijdens je verblijf? Op onze website vind je altijd een overzicht van alle evenementen en activiteiten in de regio. Vraag ook je gastheer/vrouw eens naar de weekplanners in de vakantie voor nog meer inspiratie.  

Waar land jij?  
Fotograferen; steeds meer mensen landen achter de camera. Genoeg te zien hier! Doe een workshop bij een van de (natuur)fotografen of trek er lekker zelf op uit met je camera of smartphone. Mooi plaatje van jouw “landing”? Stuur hem dan in voor de fotowedstrijd en ding mee naar een heerlijk arrangement.  

Rennen, vliegen, klimmen, vallen en weer opstaan: op Aventoer. 
Waag je in het avontuurlijke klimpark of ontdek een van de vele andere unieke activiteiten bij Aventoer. Kijk voor meer tips op site! 

Sense of Place – Groots 
Sense of Place maakt het onzichtbare zichtbaar en hoe! Met enorme en indrukwekkende beelden en landschapsprojecten die elk de langzame onstuitbare verandering van het waddengebied een gezicht geven. Kijk op de site waar je de prachtige beelden en landschapsprojecten kunt bezoeken in het prachtige Unesco werelderfgoed.  

www.senseofplace.nl 

 

Da’s andere koffie – Waldpyken 
De Waldpyk, de geuzennaam voor de trotse bewoner van de Friese wouden. Eigenzinnig, vindingrijk en onverzettelijk. Goede eigenschappen waarmee ze rond 1800 maar mooi de Sukerei-productie opzetten: het alternatief voor de dure koffie. En bouwden ze hun “Waldhuskes” en “Spitketen”. Kijk eens bij “de Sukerei” of “de Spitkeet” voor een tripje naar toen. Of rijdt iets Noordelijker de Vlasroute inclusief bezoek aan het Braakhok. Meer:

 

Pingo – cadeautje uit de ijstijd 
Je ziet ze bijna niet en toch zijn er zo’n 300 te vinden in dit gebied; cirkelvormige kraters die we te danken hebben aan de ijstijd. Je kunt er prima in vissen. Vind je er eentje? Vraag dan de boer om toestemming zodat je over zijn erf bij de pingo kunt komen. Vissen kan ook aan het Prinses Margrietkanaal, vanaf de vele vissteigers of bij de forelvijvers: Forelvijver de Pingo in Twijzelerheide en De Forelpoel in Kollumerzwaag. 

Landen in Klein Tibet 
Een bosje in het open Friese Waddenlandschap bij Hantum herbergt een Stoepa: een prachtig Boeddhistisch centrum. Open om te verstillen, bekijken of retraite voor iedereen.  

En ondanks vele duizenden bezoekers per jaar, kun je in alle rust de prachtige bouwwerken bekijken en de rondgang maken.

 

Welterusten 
Slapen in een hotel uit 1568, in de deel van een boerderij, een bedstee, school, in je tent met een dromerig uitzicht, midden in de bossen of bijna op het wad? In het land in Friesland vind je de meest pittoreske en bijzondere overnachtingsplekken. Met overal een gastvrije waard(in) met grote liefde voor het gebied en mooie tips voor je verblijf. In dit magazine tref je een aantal accommodaties, je kunt ook zoeken via onze site.  

 

Parel                 
Een verborgen parel noemt Lonely Planet Friesland in 2018. En ook National Geographic geeft haar lezers aan dat je Friesland gezien moet hebben en ook de New York Times heeft ons ontdekt en tipt haar lezers.  

Tel daarbij op dat er twee nationale parken, een nationaal landschap en een UNESCO werelderfgoed zijn en je weet dat hier als het ware een heel snoer van parels te vinden is!  

Verhalen 
Rond een vuurtje, via een fiets-of wandelroute of gewoon in je luie stoel: verhalen verbinden. De grootste verzameling volksverhalen van Nederland vind je in Eastermar; Dam Jaarsma verzamelde er maar liefst 17.000! En lees ook de verhalen in dit blad en zoek ze in de regio.  

 

Varen 
Een middagje varen voelt als vakantie! Boek eens een sloep, zeilboot of bootje ( of sup, kano, waterfiets…) 

Een paar tips: van Jachthaven t Eibertsnest, Elektrosloep, Waddeninzicht, Alde Feanen, Verhuurbedrijf Hollema en Camping het Wiid vind je elders in het blad de informatie.  

Kijk je liever? Dat kan op heel veel plekken, waaronder bij het Skutsje in Earnewald. 

 

 

Brave Hendrik en Gewone Barbara  
Geneeskrachtige kruiden zijn het en zij maken onderdeel uit van de unieke botanische collectie – en winkel!-  van de Kruidhof in Buitenpost. Met speel- en laarzenservice voor kinderen. 

Theaterspektakel “Het Kollumer oproer” 
Syb van der Ploeg en Piter Wilkens kruipen in de huid van Salomon Levy en Jan Binnes, de leiders van de opstand tegen de Fransen in 1797. Een vergeten stuk Friese geschiedenis komt spectaculair tot leven in het centrum van Kollum in juli 2019. Lees meer en boek je kaarten: www.kollumeroproer.nl  

 

Vroeemmmm: TukTuk 
Kom tukken en ontdek het prachtige Lauwersmeergebied. 

Deze Italiaanse eye catchers zijn hilarisch, lol gegarandeerd, een unieke belevenis. 

Met de TukTuk toer je relaxed eens op een andere manier.  

 

9 meter boven NAP 
Een kerkje met een “streekje” huizen: in 5000 voor Christus ontstond deze hoogste terp van Nederland in Hegebeintum. Een piek in het landschap vol geschiedenis. De huidige kerk dateert van 1200 en heeft een schilderachtig interieur dat tevens decor vormt voor trouwerijen. Slapen “op” Hegebeintum? Dat kan! 

Kijk ook eens rond in het Bezoekerscentrum! 

Niks 
Experts geven aan dat we te weinig lummelen, lanterfanten, niets doen. En dat dat leidt tot ziektes als burn-out. Maar het is ook gewoon lekker, even echt landen en je batterij opladen. Wij hebben veel plekken waar je niets kunt doen en op 31 augustus vindt op Natuurlijk Kollumeroord de 2e editie plaat van het Lanterfanterfestival. 

50 jaar en unieke natuur: het Lauwersmeergebied  
Vier het jubileum mee van dit ongekend mooie gebied. Waar de dood in de natuur om zich heen greep na de afsluiting van de zee, maar een heel nieuwe en rijke flora en fauna ontstond. Kijk in het bezoekerscentrum en verwonder je over ontmoetingen met “nieuwe” bewoners, zwerf door de rijke natuur, maak een van de Expedities, ga surfen, zwemmen of suppen op het Lauwersmeer.

Teletijdmachine 
Met de MeAR app kun je tijdens de Bonifatiuswandeling in Dokkum kennis maken met hem en zie je in de dag van vandaag extra filmpjes en meer.  Meer informatie vind je hier

En Route! 
Vind de mooiste routes voor je fiets-, wandel- , ruiter- of vaartocht via onze site of klik meteen door naar de Land in Friesland-routes op het grootste wandel-en fietsplatform van Nederland, Route.nl. Of kijk eens wat we allemaal in Izitravel hebben verzameld. Alle info:  www.eropuitinfriesland.nl/routes 

Actie! 
Wij houden van buiten. En van actie. Geen wonder dat je hier veel organisatoren van gave, stoere en bijzondere activiteiten vindt. Van 4wheeldrivesafaris tot bootcamps voor bedrijven en van ontdekkingsvaarten tot bijzondere natuur tot expedities op het wad; kijk maar op de site en probeer te kiezen