Inspiratie shoppen

 

Friese warmte 

In de winter uitwaaien aan de zeedijk. Houd jezelf warm met de visserstruien, mutsen en wanten van Waddenwol. Met authentieke patronen die de vissers vroeger droegen uit Moddergat en Wierum. De producten zijn handgebreid van wol dat verzameld wordt op de zeedijk of terpen in de regio. Te koop bij Museum ’t Fiskershúske, een openluchtmuseum over de kustvisserij in Paesens-Moddergat. 

http://www.visserstrui.eu/nl/ 

 

Parels; bijzonder winkelen  

Ga op ontdekking langs de Noord-Friese Winkeltjesroute. Een “parelketting” van lokale ondernemers die gezamenlijk een aantal zaterdagen hun deuren openen voor het publiek. Denk aan brocante winkeltjes, ateliers en andere kunst en streekproducten. 

http://www.noordfriesewinkeltjesroute.nl/ 

 

Handelskarakter 

Waar je ook kijkt, overal vind je in deze regio handel langs de weg. Van onbemande kraampjes met kleine goederen waarbij het geld in een potje achtergelaten kan worden, tot een verscheidenheid van eigen ondernemingen aan huis. Dit typeert met name de ‘Waldpyk’, de inwoners van de Noordelijke Friese Wouden. De betekenis van Waldpyk is Woudkip en was 

oorspronkelijk een scheldnaam voor de bewoner van dit gebied: vrijgevochten en “liever een kleine baas dan een grote knecht”. Niet vreemd dus dat de prachtige streekproducten uit dit gebied dit als keurmerk hebben meegekregen!  

Collectors Items 

Voor bijzonder aardewerk en brocante kom je Bij de Pastorie. Raak je niet uitgekeken? Dan blijf je gewoon slapen in de B&B ? 

 

De Dorpswinkels

Dat klinkt als de tijd nemen, persoonlijk en gemoedelijk toch? En dat is het. Ga eens kijken in Kollum, Damwald of Hurdegaryp. Elk met hun eigen geschiedenis en tijdens je vakantie ook een prima plek om lekkere dingen te halen!

Watersportdorp

Earnewald, een bijzonder dorpje rond Nationaal park de Alde Feanen; een uniek watergebied. Hier shop je vooral ervaringen: het skutsjemuseum, op of aan het water, verstoppertje in de bootjes tussen de struiken en ook hier de adembenemende natuur. van de 3 musea ofgeniet van kunst in de Galerie. Kijk ook vooral in onze evenementenkalender want in Earnewald wordt veel georganiseerd. Ook bij het Toeristenbureau Earnewald kunnen ze je alles vertellen

 

Historisch winkelen 

Bijzondere winkeltjes die je nergens anders treft; in Dokkum kun je verdwalen in de mooie brocanterie, vintage of kledingwinkeltjes. Misschien wel net zo eigenzinnig en mooi als deze mooie Elfstedenstad die bekend staat om haar uniek winkelaanbod in prachtige oude panden. En dan te bedenken dat de rijke admiraliteit hier eeuwen geleden al uitgebreid winkelde. En ook toen natuurlijk af en toe even neerstreek in een café of lunchroom! 

https://www.eropuitinfriesland.nl/streek/dokkum/

 

“Tusken Wald en Wetter” 

Burgum ligt tussen de Wouden en het Water. Ontdek de winkels, maar strijk ook eens neer bij “De Pleats’’ . En… er is regelmatig iets te doen op zaterdag! 

Shoppen met Tuorke en Jurre 

Surhuisterveen, een ondernemend dorp. Tuorke en Jurre scharrelen daar ook regelmatig rondscharrelen met hun reiskoffer. Een bijzonder duo dat overal in de wereld geweest is, maar toch weer naar huis wilde. Je komt ze tegen in Surhuisterveen, tussen allerlei bijzondere en lekkere winkels!