Inspiratie shoppen

Parels; bijzonder winkelen
Ga op ontdekking langs de Noord-Friese Winkeltjesroute. Een “parelketting” van lokale ondernemers aan de waddenkust die gezamenlijk een aantal zaterdagen hun deuren openen voor het publiek. Denk aan brocante winkeltjes, ateliers en andere kunst en streekproducten.

Collectors Items
Voor bijzonder aardewerk en brocante kom je Bij de Pastorie in Reitsum. Raak je niet uitgekeken? Dan blijf je gewoon slapen in de B&B.

Streekproducten
Eerlijke producten en ook nog eens van de lokale boer uit de streek? Shop dan bij de boerderijwinkel van Frisian Angus in Anjum. De keuze is reuze uit kaas, bier, vruchtensap, jam en producten van/rondom het waddengebied.

Handelskarakter
Waar je ook kijkt, overal vind je in deze regio handel langs de weg. Van onbemande kraampjes met kleine goederen waarbij het geld in een potje achtergelaten kan worden, tot een verscheidenheid van eigen ondernemingen aan huis. Dit typeert met name de ‘Wâldpyk’, de inwoners van de Noordelijke Friese Wouden. De betekenis van Wâldpyk is Woudkip en was oorspronkelijk een scheldnaam voor de bewoner van dit gebied: vrijgevochten en “liever een kleine baas dan een grote knecht”. Niet vreemd dus dat de prachtige streekproducten uit dit gebied dit als keurmerk hebben meegekregen!

Historisch winkelen
Bijzondere winkeltjes die je nergens anders treft; in Dokkum kun je verdwalen in de mooie brocanterie, vintage of kledingwinkeltjes. Misschien wel net zo eigenzinnig en mooi als deze Elfstedenstad die bekend staat om haar uniek winkelaanbod in prachtige oude panden.

En dan te bedenken dat de rijke admiraliteit hier eeuwen geleden al uitgebreid winkelde. En ook toen natuurlijk af en toe even neerstreek in een café of lunchroom!

Lokale markten
Dat klinkt als de tijd nemen, persoonlijk en gemoedelijk toch? Dat is het. De weekmarkten vind je op woensdag in Dokkum, donderdagochtend in Kollum en Damwâld, donderdagmiddag in Buitenpost en De Westereen, vrijdagochtend in Burgum, vrijdagmiddag in Hurdegaryp en zaterdag in Surhuisterveen en Gytsjerk.
In Dokkum is het elke 1e zondag van de maand koopzondag en op de vrijdagavond is het koopavond in de regio in o.a. Dokkum, Surhuisterveen, Burgum en Kollum. Genoeg te shoppen dus!