Ite!

Puur, lokaal, goed en mooi; wij houden van lekker eten. Langs kleine weggetjes of in restaurants, overal kom je mooie producten, heerlijke gerechten en fijne waarden en waardinnen tegen.

Frisian Angus
Wil je weten waar je vlees vandaan komt? Koop dan bij Frisian Angus in Anjum je gehakt, biefpappen of rib eye. En ze maken zelfs Frisian Angus bitterballen! De kudde van Frisian Angus bestaat uit 130 zwarte Aberdeen Angus runderen. Eerlijk vlees uit de Friese natuur!

Bezoek ook de naastgelegen boerderijwinkel met nog meer streekproducten.

Ze smelten de kazen
Zin in een kaasplankje van Friese bodem? Bij kaasmakerij en camping Johannahoeve in Ryptsjerk wordt onder andere de nagelkaas gemaakt. Kijk naar het ontstaan van de kazen of maak je eigen kaas. Helemaal er uit? Zet dan lekker je tent op, op de pittoreske camping.

Laat de Pater maar koken
Met de zilte zeelucht door je haren of in de warme Herberg; aan de oude Schutsluis in Engwierum eet je heerlijk en vers uit de zee. En duurzaam: de Pater en zijn mensen genieten zo van de Wadden dat zij volop groen doen. 

Foodwalk
Loop de 7km Foodwalk in Buitenpost en kom langs verschillende ondernemingen met lokale (streek)producten. Neem tijdens deze culinaire tocht in Nationaal Landschap de Noardlike Fryske Wâlden een picknickmandje mee en pluk wat je tijdens de route tegenkomt! Je start en eindigt bij De Kruidhof, een botanische tuin met de grootste collectie geneeskrachtige kruiden van West-Europa. Pluk hier je eigen kruiden voor in je thee of avondeten!

Uit de streek
Lokaal eten en drinken kun je bij:

  • Wijngaard de Frysling in Twijzel. Elke 1e zondag van de maand is het proeflokaal geopend.
  • Fryske tapas bij Puur Prince (Hotel Princenhof) in Earnewâld. Een mooiere locatie aan het water kun je niet krijgen!
  • Geen zin om te koken? Eet ’s zomers mee tijdens de aanschuifmaaltijden bij Theeschenkerij ’t Landschap in Boelenslaan.
  • Op visitwadden.nl vind je het verhaal over ‘de smaak van de wadden’. Wist je bijvoorbeeld dat je Japanse oesters hier zo aan de rand van het wad vindt?

Of eet heerlijk Italiaans bij Porto Casa in Earnewâld.

Uit de zee op je bord 
Een broodje waddengarnalen, gerookte harder of een heerlijke garnalenquiche? Het kan zomaar op de kaart staan van proeflokaal ’t Ailand in Lauwersoog. De eigenaren zitten doordeweeks op zee. De vangst serveren ze in het weekend. Eet smakelijk! 

Station Pannenkoek 
Ooit deel van de beroemde spoorlijn “Het Dokkumer Lokaaltje” is station Marrum de thuishaven van de Humboldt stoomlocomotief: de Pannekoektrein. Heerlijke pannenkoeken en een bijzondere belevenis.

Pauze 
Tip: de regio kent vele koffie- theeschenkerijen. Een ideale stop voor een kleine tussendoortje. Bezoek onder andere Theeschenkerij De Hollen in Ryptsjerk, Yke-Muoi kofje & theeschenkerij in Moddergat en Theeschenkerij ’t Landschap in Boelenslaan. Filter op ‘theetuin’ op onze website om alle locaties te bekijken.