Kun je wel tegen een windstootje?

Je móet wel op de rem, langs de kust. Anders dan landen is hier geen optie. Want dit is de plek waar het land overgaat in water: de Waddenkust. Van Den Helder tot Denemarken, van Schiermonnikoog tot Dokkum, nergens ter wereld is zo’n uitgestrekt en gevarieerd gebied te vinden als de Waddenkust. Mosselbanken, voedselrijk slib, uitgestrekte kwelders, witte stranden, duinen, terpen en hier en daar wuivende zeegrasvelden: deze variatie van landschappen maakt de kust tot een uniek leefgebied voor planten en dieren. Het zou ons niet verwonderen dat jij je hier net zo thuis gaat voelen.

✔ Geniet van de op- en ondergaande zon op de zeedijk. Tip: blijf na zonsondergang wachten tot het nacht is. Nergens zijn de nachten zo donder en de sterren zo helder als hier.

✔Het grootste plezier kan zo eenvoudig zijn. Zoek het back to basic en ga vliegeren op de dijk, schelpen zoeken langs de vloedlijn, oesters vangen aan de kust. Zeker weten dat je lachend landt!

✔ De waddenkust en haar prachtige luchten staan garant voor schitterende foto’s. Pak je camera en leef je uit. Of zoek contact met een van de wadfotografen die je graag laten zien hoe je dit gebied het beste in beeld brengt. Misschien hebben ze nog een plekje vrij in één van hun workshops?

✔ Kun je tegen wel tegen een windstootje? Waai dan eens uit tussen Zwarte Haan en de pier van Holwerd. Daar ligt één van Europa’s grootste kwelders; Noord-Friesland Buiten dijks. Meer dan een miljoen vogels rusten en broeder hier jaarlijks en vinden er hun voedsel.In het stormseizoen stroomt de kwelder regelmatig onder. Een fantastische gewaarwording!

 

✔ Kies je voor landen langs de zee of langs het meer? In Lauwersoog kan het allebei, met een simpele oversteek over de tussenliggende dijk. Pik je een vers visje uit zee mee of spot je grazende Konikpaarden of Schotse Hooglanders in Nationaal Park Lauwersmeer?

✔ Zijn de vele kerktorens in je uitzicht je inmiddels al opgevallen? Onder de meesten zit een prachtige oude kerk. Ze staan vaak op een terp, sowieso een prima plek om even te bezinnen.

✔ Laat het vaste land eens los en pak de boot naar Ameland of Schiermonnikoog. De eilanden bestaan zo’n beetje alleen maar uit kust, zoveel zee is er te zien. Landen is hier de enige optie.