Kunst

Water; belangrijk voor ons geluk, maar ook voor onze dromen en onze kunst. En daar laten we je graag van meegenieten!

Dromen jutten
Een stukje van je hart verloren aan ons wad? Dan is een kunstwerk van LAB183 uit Anjum de manier om beiden mee terug te nemen naar huis.

De sporen van de Dobbenpaarden
Het was een drama met heldhaftig optreden van een paar amazones: de 200 paarden die ingesloten raakten op de kwelder in Marrum door snel opkomend water. De gebeurtenis van 2006 werd wereldnieuws.

Inmiddels is de historie vereeuwigd door een wandeling langs de dobben in het Noard-Fryslân Bûtendyks-gebied. Midden in de Ozingadobbe ligt het kunstwerk van Marcel van Luit, de plek waar de paarden ingesloten raakten. Het verbeeldt het paardendrama. Start de 7km lange route bij de Seedykstertoer of de Dijktempel in Marrum en loop dan naar onderstaande hoefijzers op de grond. Vergeet je laarzen niet!

Huisschilder
Wat doe je wanneer je oliekachel ontploft in de woonkamer? Precies, dan behang je de muren. Dat deed Ruurd Wiersma ook, maar het wit zinde hem niet en dus beschilderde hij alles. En dat was het begin van zijn carrière als schilder. Zijn huisje in Burdaard is uniek in de wereld, evenals zijn naïeve kunst. Bezoek dit kleine museum in Burdaard.

Wachten op hoog water
Tussen de 2 vrouwen. Terwijl zij zoeken naar balans, uitkijkend over de weidsheid, land jij. We kunnen maar een ding zeggen: ga het ervaren. Je vindt ze op het parallelweggetje vlak voor de pier van Holwerd. Een bezoek aan deze vrouwen combineer je met een kijkje in de droom van een Dijk van een wijf. Al voor haar realisatie een mooie verrassing! Zij woont in het houten kleine huisje dat je ziet wanneer je van de parallelweg van de twee vrouwen komt.

IJskoud
Je kunt er uren naar kijken, er rondjes omheen rennen, hem van alle kanten fotograferen, er stiekem aan likken, je naam schrijven in het ijs of gewoon nog een keer kijken want in een split-second verandert het ijs in water en bevriest het ook gewoon weer. De IJsfontein in Dokkum, die moét je gevoeld hebben.

Alle 11 steden kregen een fontein door Leeuwarden-Friesland Culturele Hoofdstad 2018. Dokkum kreeg de koudste. Van kunstenaar Birthe Leemeijer.