Meren met een gouden randje

Varen, plonzen, zwemmen of suppen; onze meren vormen een prachtig decor. En heb je één gezien, dan ontdek je bij het ander weer een heel nieuw landschap.  

Dag, nacht en het schoonste water: Nationaal Park de Alde Feanen 
Onbeschrijflijk mooi, de Alde Feanen. Je wordt omringd door zo’n 100 vogelsoorten, waaronder de zeearend,  en op deze oude veengronden groeit een grote diversiteit. Je kunt het gebied op de wal en op of in het water ontdekken, allebei prachtig. En boek eens een vaart onder de sterrenhemel!  

Strand en watersport: het Bergumermeer 
Watersporten, vissen en zandkastelen bouwen; het Bergumermeer is de plek om lekker actief te zijn. Je kunt ook naar het Lauwersmeer of richting de Alde Feanen varen, de verbindingen zijn uitstekend. Het meer van die prachtige rietkragen en wil je niet meer weg? Dan zet je je tent op of logeert lekker in een huisje! 

Uitkijken en eilandjes: De Leijen 
Het heeft nog altijd iets avontuurlijks: naar de eilandjes varen. In de Leijen vind je er 3: De Rôt, Reitsma’s Pôlle en De Baalder. Het meer staat ook bekend om de bijzondere vogelkolonies die je goed kun spotten vanuit de vogelkijkhut. Uiteraard ook hier volop watersportmogelijkheden

Van zandwinning tot chillen: Eeltjemeer 
Deze oude zandafgraving is nu een echte recreatieplas waar je ook op bepaalde plekken kunt snelvaren. En naast het Pettebosk in de Alde Feanen is ook dit een prima zwemplek met kinderen: met speeltoestellen en sanitair.  

Al 50 jaar uniek: Nationaal Park Lauwersmeer 
50 jaar geleden werd het Lauwersmeer afgesloten uit angst voor overstromingen. Niemand kon toen bedenken dat dit het begin zou zijn van een uniek gebied rond en in het Lauwersmeer. Je kunt er over land en te water uren “zwerven” en voelt je er zo vrij als de vele vogels die er verblijven. Ook hier kun je de nacht fantastisch beleven: Het Lauwersmeer is officieel Dark Skypark. Dit jaar zijn er extra activiteiten om het 50 jarig bestaan te vieren!