Verliefd, geland, gebleven

Wat ondernemers hier bracht en wat hen hier houdt

“Twaalf jaar geleden geland en meteen thuisgekomen op de klei”

“Ik woonde 16 jaar niet geheel naar mijn zin in een grote stad en op een avond, na de zoveelste ruzie met de bovenbuurman, vroeg een vriend mij: ‘Wat wíl jij eigenlijk, qua wonen?’ En ik zei: ‘Ik roep al 15 jaar: ooit koop ik een huisje in Friesland!’ Daar kwam ik namelijk vaak bij vrienden en daar was ruimte, natuur, weidsheid en schoonheid. In Friesland ben ik eindelijk een echte ondernemer geworden. Het inspireert me steeds om met nieuwe dingen te komen en verder te kijken, contacten te leggen en te genieten van het moois om me heen. Friesland is voor mij: vrijheid.”

Ellen Bakker
Zangcoach, teambuilder, zangeres en ook nog energetisch masseuse
www.ellenbakker.frl

“Friesland is voor ons: rust, ruimte en de weidse vergezichten”

“Onze landing in Friesland zette in 1997 in met liefde op het eerste gezicht voor een kop-hals-romp boerderij uit 1815 in Ee. Om 12.00 uur zagen we het online staan, om 16.30 uur hebben we het mondeling gekocht en om 18.00 uur die dag liepen we voor het eerst binnen. We besloten Boskoop, ons werk daar en de hectiek van de Randstad achter ons te laten om hier een nieuw bestaan op te bouwen. Friesland is voor ons: rust, ruimte en de weidse vergezichten. Water, bos, het coulisselandschap, de wadden en de Waddeneilanden, Friesland heeft alles!”

Cor Bergsma en Ron van Veen
Unia Zathe vakantieverblijven, groepsaccommodatie en B&B, Ee.
www.uniazathe.nl

“We zijn nog steeds die gekke Hollanders die in een school wonen”

“Friesland bood me 27 jaar geleden na mijn studie in Limburg de kans op een vaste baan als meubelontwerper. In Noard-East Fryslân vonden we 8 jaar later de ultieme mogelijkheid om een voormalige landbouwschool te herbestemmen tot woon- en werkpand met logementbestemming. Als geboren Achterhoekers zijn we nog steeds die gekke Hollanders die in een school wonen, maar wat voelen we ons hier ‘te plak’ tussen de Friezen en wat genieten we van de mogelijkheden die deze mensen en dit landschap ons nog steeds bieden!”

Bianca en Edword
Binneninn logement, Metslawier
www.binneninn.nl

“Fryslân is myn heitelân”

“Al klinkt dat gek uit de mond van iemand die uit België komt: Fryslân is myn heitelân. Mijn moeder was een Vlaamse schone, mijn vader was een oprjochte Fries. Hij zou een week op vakantie en vertrok op de fiets vanuit Friesland naar Vlaanderen, raakte er verliefd en stichtte daar een gezinnetje. Tien jaar later verhuisden wij terug van Gent naar Leeuwarden, waar ik mijn Friese familie leerde kennen, waar ik leerde schaatsen op natuurijs, waar ik mijn eerste vrienden maakte, waar ik voor het eerst verliefd werd, waar ik muziekles volgde en optrad met mijn eerste popbandjes, waar ik waardering kreeg voor de Friese mentaliteit, waar ik Fries en stadsfries leerde spreken en verknocht raakte aan het weidse en waterrijke landschap. Samen met mijn (overigens Friese) vrouw en ons theatergezelschap treed ik veel op in Friesland, maar ook regelmatig in alle windstreken van het land. Ook al is het soms honderden kilometers rijden, daarna reis ik altijd weer dezelfde dag of nacht terug. Want Friesland is thuiskomen.”

Guido de Roos
Acteur, theater- en muziekmaker, eigenaar van Acta Theater én Muziek
www.actatheater.nl

“Nog iedere dag blij”

“Wij zijn vanuit het Gooi ‘geëmigreerd’ naar Friesland. Dit is voor ons de thuishaven geworden. Friesland heeft ons heel veel vreugde en arbeidszin gebracht. Hier vonden wij onze prachtige boerderij die wij uitgebreid hebben met een kaasmakerij en een schitterende camping.”

Familie van Eijden
Johanna Hoeve, Ryptsjerk
www.johanna-hoeve.nl

“Alle ruimte”

“Het roer ging helemaal om in 2010. Vanuit het centrum van Bussum vertrokken we naar het hoge noorden met de bedoeling ruimer en vrijer te wonen. Januari 2011 zijn we ‘geland’ in Kollum. Naast mijn Timmer -en onderhoudsbedrijf ben ik samen met mijn partner een minicamping gestart. Er was toen nog niets. En nu? Na vele uitdagingen gaan we dit jaar het zesde seizoen alweer in!”

Gerrit en Dorinda Ravenhorst
Minicamping ’t Achterom, Kollum
www.minicampingtachterom.nl

Op www.eropuitinfriesland.nl/tipsvandewaard lees je meer verhalen en tips.